Hoorspelen.



In de 50- jaren werd op de radio ’n hoorspel van Paul Vlaanderen uitgezonden. Ik was toen 10 - 11 jaar.Gezeten in m’n pyama, want ’t was al bijna half 9, zat ik gekluisterd aan de soms fluitende Phillips radio met dat groene kattenoog. De inhoud van het stuk ken ik niet meer. Wel de achtergrondgeluiden. Het lopen over een kiezelpad klonk als het kiezelpad naast ons huis. De gierende wind werd gemaakt door een draaitrommel. De wind in onze schoorsteen klonk ‘tzelfde. Onweer werd gemaakt met een dunne zinken plaat en de bliksem “zag” ik inslaan! Gelukkig hadden wij palmtekskes om ons daar tegen te beschermen.

Ik herinner me verder ook nog Monus de man van de maan en de Familie Doorsnee. Terugdenkend vond ik die hoorspelen op de radio spannender dan de latere films. Je maakte je eigen beelden bij ’t verhaal.


Har

De joekskapel.



De joekskapel die de naam Kei-Greun draagt en die in 1971 werd opgericht door Oad-Prinssen van de Vastelaoves Verenging De Kwakkert Heythuysen. Elke aftredende Carnavalprins kon lid worden van deze gezelligheidsverenging.
De officiële activiteiten bestonden uit:
a. bezoek Prinsenbal; b. Bezoek Prinsenreceptie; c. Bezoek Heytser Revue.
Daarnaast werden de volgende twee activiteiten georganiseerd:
............1. Carnavalsdinsdag trektocht (in cognito) langs alle kroegen en herbergen in Klein Peries.
............2. Zaterdags met Halfvasten eigen gezellige revue-avond.
Reeds jaren werd er bij al die activiteiten de muziek gemist. Een 14-tal jaren geleden zijn ze op carnavalsdinsdag begonnen met een bolderwagen met daarop een heuse muziekinstallatie van Bair Reijnen uit Roermond, die ook lid is van de verenging.
In 1993 werd tijdens de kroegentocht op carnavalsdinsdag het idee geboren om een joekskapel op te richten. Alleen de partners van de Oad-prinsenclub konden lid worden. Na enkele besprekingen bleek dat dit niet haalbaar was. Toen werd het lidmaatschap opengesteld voor oud-prinssen en/of hun partners. Dit bleek succes te hebben. Er waren 12 personen bereid om lid te worden van de op te richten joekskapel, terwijl er enkele zonodig standye wilden zijn. Op 18 maart 1993 was de oprichting een feit. Vanaf dat moment bestond de kapel uit 16 vaste leden. Van deze 16 leden hadden er veertien nog nooit een instrument in de hand gehad en laten we maar zwijgen over eventuele kennis van noten lezen. Twee personen hadden meer dan 25 jaar geleden wel eens op een klaroen geblazen.
In april 1993 zijn ze begonnen met de repetities in het clublokaal van de Oad-prinsen, te weten in café Klein Peries. In de beginperiode is er 3 x per maand gerepeteerd onder leiding van Koos Schroen (bekend als drumbandinstructeur) uit Heythuysen. Echter al heel gauw werd de leiding in handen gegeven van Richard Lambers uit Heythuysen.

De naam Kei-Greun is als volgt tot stand gekomen:
...........1. We willen een echte joekskapel blijven, daarom zullen veel mensen denken, gelet op de kwaliteit “det zeen greune”.
...........2. Omdat de joekskapel is opgericht op het moment dat op de hoek Oude Trambaan-Stationsstraat de grote kei uit de Ardennen werd geplaatst, werd de toevoeging “kei”gebruikt.
...........3 .Omdat de Oad-prinsen eine greune nondeju dragen en zij als lijfspreuk voeren: “Mêt eine greune nondejuu waerdj eine oaje wiéer nuuj” is de naam “greun”opgenomen, om de relatie tussen de Verengingen van Oad-prinsen en joekskapel aan te geven.

Richard Lambers, die een zeer belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het “muzikaal kunnen”heeft de leiding tot december 1997 gehad. Thans wordt er 4 x in de week gerepeteerd onder bezielende leiding van Had Geurtjens, een bekend persoon in de kapellenwereld, uit Ospel. Tegenwoordig bestaat joekskapel Kei-Greun uit 26 leden, waarvan 19 een instrument bespelen. Doordat er weinig of geen aanwas is van Oud-prinsen die muziek willen maken, is de toegang ook geopend voor niet oud-prinsen. Ik ben vanaf 2004 bij deze club aangesloten. Tevoren was ik lid van joekskapel Tieën d’r Naeve”uit mijn buurt. Deze club is echter opgeheven. De notenkennis heb ik bij Muziekverenging Nunhem meegekregen waar ik bariton blies. Wilde altijd heel graag muziek maken en dat vooral voor mijn plezier. Ben blij dat ik deze club heb ontdekt.
.
Riny