Henk en de totempaal.

.


Hierbij stuur ik je een afbeelding waarop Henk te zien is met de totempaal die hij in 1958 bij Sjang Verkennis (een bekende boswachter uit die tijd in Heibloem) aan huis heeft ontworpen. Het jaartal staat er op te lezen. Sjang, waar Henk veel over de vloer kwam, had alle gereedschappen die hiervoor nodig waren, zoals houtboren, beitels, zagen, schaven etc. De totempaal is gemaakt van een berkenboom die Henk zelf tevoren had omgehakt onder toeziend oog van Sjang, de boswachter.
Het was in de tijd dat we nog op de Heibloem woonde en Henk lid was van de Verkennerij “Jan-Muis-groep” Roggel, een mooie tijd, kan hij zich nog herinneren. Deze totempaal is verschillende jaren mee op kamp gegaan, weet Henk nog te vertellen en had zijn vaste standplaats in de blokhut van de verkennerij. Waar ie daarna gebleven is, was voor hem een raadsel.
Tot grote verbazing zag hij laatst een foto van deze totempaal in het Roggels Blaedje staan, die de Heemkundevereniging Roggel had geplaatst, en waarbij gevraagd werd of iemand iets over deze foto wist te vertellen. Toen heeft Henk direct gereageerd. Hij herkende de foto, hij had namelijk ook zo’n foto, maar dan een waar hijzelf en de totempaal op stond, dus dat was een duidelijk bewijs. Een mooi kunstwerk, helemaal uit één stuk boomstam gezaagd, gebeiteld, geschaafd en wat er nog meer bij kwam kijken. De totempaal is voorzien van een doodskop, daaronder de naam van de Verkennerij Jan-Muis-groep en het jaartal 1958 wanneer ie gemaakt is. Ook een indianenfiguur staat erop afgebeeld. Deze foto is gemaakt op het zomerkamp in Lomm ( bij Velden) zegt Henk, de achterkant van de foto verraad dit.
Ja ……, en dat is al drieënvijftig jaar geleden. Waar blijft de tijd, roept Henk.

Riny