Het was gewoon pech hebben!




Tegenwoordig hoor je steeds vaker over de legionellabacterie, een bacterie die de mens via inademing binnen kan krijgen en heel ziek kan maken (veteranenziekte genoemd) soms met zelfs de dood tot gevolg. Het zal je maar overkomen. Zo kan men ook te maken krijgen met verkeerde bacterie of schimmel die men via de voeding in het lijf krijgt en waar de darmen zich dan behoorlijk tegenop kunnen spelen. Het zou dan best kunnen, dat men te maken heeft met een voedselvergiftiging. Dit overkwam onze familie in 1984. Ik zal het in ieder geval nooit vergeten. Het was nota bene op de dag dat mam & Pap hun 40e huwelijksfeest vierden. De dag begon met een oriëntatietocht die wij, de kinderen in elkaar hadden gezet. Halverwege de tocht hebben we ergens in een café koffie met vlaai genuttigd en zijn daarna weer de auto’s ingestapt verder gaan toeren. Na een hele poos getoerd te hebben landden we bij het restaurant aan, waar we gereserveerd hadden. Hier hebben we heerlijk gesmuld van al het lekkers wat ons werd voorgeschoteld. Na ongeveer 2 uur getafeld te hebben gingen we weer naar huis. De avond deed zijn intrede. Het bier, de wijn en de diverse frisdranken werden voor de dag gehaald en konden we toasten op het bronzen huwelijkspaar oos Mam&Pap. De chips voor de kinderen, de kaasplank met diverse kaassoorten voor de ouderen werd op tafel gezet. Het smaakte verrukkelijk, tot op een geven moment een van de grotere zich niet helemaal lekker voelde. En al gauw melde zich de tweede al. Zou er iets mis zijn met dat eten in dat restaurant?, vroegen wij ons af. Hoe komen we daar nu achter? Enfin, de uren gingen stilletjes voorbij en het bleef bij twee familieleden die in een heel korte tijd het toilet bezocht hadden. Het kan altijd wel eens voorkomen dat mensen, iets niet kunnen verdragen of misschien hun dag niet hebben, dus werd er niet meer zoveel aandacht aan geschonken. Maar dat pakte anders uit. De dag erna meldden zich nog meer slachtoffers. Van alle kanten kwamen de telefoontjes van familieleden die zich ziek voelden dat gepaard ging met vooral buikpijn en diaree en bovendien zich erg gammel voelen. We vertrouwden toch nog steeds dat met het eten in dat restaurant niks mis was, maar wat was dan de oorzaak? Ineens ging ons een lichtje branden en vroegen we ons af: Zou het misschien aan de Franse kaas gelegen kunnen hebben? Ik ben toen gaan bellen en volgens de kaasverkoper was er niks mee aan de hand..Ook had hij geen verdere klachten van klanten gehoord over de Franse kaas. We hadden echter maar een heel klein stukje ingekocht, maar dat zegt verder niets. En warempel, een paar dagen later was het op het journaal. Er was namelijk een Brie (Franse kaas dus) in omloop (vermeldde de nieuwslezer) waar een verkeerde bacterie in zat en die bacterie had een duizenden mensen in Nederland een voedselvergiftiging bezorgd. En daar hoorden onze familie ook bij. Na een aantal weken was gelukkig iedereen weer boven jan. Wat zo’n klein stukje kaas toch teweeg kan brengen. Het was gewoon pech hebben.

Riny